side-area-logo

Asane

Wabi Sabi Yoga Beograd Vračar

Asana se prevodi sa Sanskrita kao „položaj“. Reč je nastala iz Sanskritskog korena „As“ što znači „ostati“, „biti“‚ „sedeti“ ili „postaviti se, utemeljiti se u nekom položaju“. Asana je fizički položaj u koji postavljamo svoje telo dok vežbamo jogu. Patanđali je u svojim Yoga Sutrama naveo dve osnovne karakteristike asana „Sthira“ ( stabilnost, postojanost, budnost) i „Sukha“ (sposobnost da postignemo udobnost u položaju). Oba kvaliteta su neophodna da bi fizički položaj u kome se nalazimo mogao da se smatra asanom.
– Sthiram Sukham Asanam ( Patanđali, Yoga Sutras, 2.46).

Prema njihovim osnovnim karakteristikama i ciljevima, sve asane možemo grubo podeliti u 5 osnovnih grupa :
ekstenzije, fleksije, inverzije, torzije i stojeće asane.

Ekstenzije

Ekstenzije su sve asane u kojima se kićma i trup tela savijaju unazad, i koje se fokusiraju na otvaranje grudnog koša i jačanje mišića leđa. Sve vežbe ekstenzija imaju terapeutski efekat na celu kičmu. Ove asane masiraju abdominalne organe, podstiču rad nadbubrežnih žlezda, dekongestiju jetre, poboljšavaju varenje i imaju blagotvorno dejstvo na digestivni trakt.

Vežbe ekstenzija nas otvaraju i podižu životnu energiju u nama. Obzirom da otvaraju srce, ekstenzije imaju i blagi ekstatični efekat na ceo nervni sistem. Preporučuju se osobama koje su introvertne, depresivne, letargične, bez energije, jer razbijaju tromost tela i tupost i letargičnost uma.

Fleksije

Vežbe fleksija predstavljaju sve asane u kojima se kičma i trup tela savijaju unapred. Kako usled sedećeg načina života telo postaje kruto i tromo, fleksije blagotvorno deluju na pokretljivost kičme, istežu mišiće zadnje lože butina i listove nogu, pomažu u otvaranju kukova i održavaju gipkim mišiće leđa, uklanjajući bolove i krutost u leđima i nogama. Preklapanjima unapred jača se glavni mišić u telu – psoas, vrši se detoksikacija unutrašnjih organa i telesnih tkiva, umanjuju se digestivni problemi i stimuliše solarni pleksus.  Takođe deluju na organe male karlice i ceo reproduktivni sistem pa su posebno povoljne za genitalno zdravlje žena, dok kod muškaraca blagotvorno i terapeutski deluju na prostatu.

Fleksije podstiču potpuni izdah, pa smiruju ceo kardio- vaskularni i nervni sistem, dovodeći ih u stanje optimalne ravnoteže. Vežbe fleksija imaju smirujuće dejstvo na ceo organizam, opuštaju telo i smiruju um, pa se preporučuju osobama koje su ekstrovertne i previše aktivne u životu.

Inverzije – obrnuti položaji

Inverzije su svi obrnuti položaji u kojima se glava nalazi ispod srca, te se velika količina krvi dovodi do glave, menja se krv u celom telu, aktivira se parasimpatikus (deo autonomnog nervnog sistems zadužen za smirivanje) i ceo nervni sistem se opušta. Ovim vežbama se poboljšava koncentracija, pospešuje se pamćenje i razvijaju intuitivne sposobnosti uma. Usled većeg dotoka krvi do glave, krvni sudovi u mozgu postaju prohodniji i elastičniji. Obrnuti položaji stimulišu i balansiraju rad štitne žlezde, odmaraju srce i mozak i svi organi u stomaku vraćaju se u svoj prirodan položaj. Obzirom da podstiču pokretljivost u plućima, inverzije se preporučuju terapeutski kod problema sa astmom i disanjem.

Sve vežbe inverzija obrću tok starenja. ​Imaju i estetski efekat jer obnavljaju kožu, kosu i nokte.

Joga torzije - Asane

Torzije

Torzije ili vežbe uvrtanja su grupa asana koje su jako dobre za detoksikaciju, jer blago masiraju sve abdominalne organe i oslobađaju štetne nus-produkte metabolizma. Ove asane masiraju i toniraju jetru i pankreas, pa se posebno preporučuju kod problema sa dijabetesom.
Vežbe torzija povoljno deluju na ceo digestivni trakt, tako što stimulišu i poboljšavaju varenje i optimalnu absorpciju hranljivih sastojaka. Sve vežbe uvrtanja pospešuju cirkulaciju krvi u međupršljenskim diskusima i produžavaju njihov vek trajanja, snabdevajući ih novom, svežom krvlju, od čega direktno zavisi zdravlje i fleksibilnost celog kičmenog stuba. Usled otvaranja grudnog koša poboljšava se disanje, jačaju se interkostalni (međurebarni) mišići koji su zaduženi za pokretanje grudnog koša prilikom disanja, što sve zajedno doprinosi da kičma postaje elastičnija, življa, mlađa i jača.  ​

Stojeće asane

Stojeće asane su svi joga položaji u kojima su stopala na zemlji, bilo da stojimo na obe noge ili da balansiramo na jednoj. Sve stojeće asane razvijaju snagu, stabilnost, osećaj za ravnotežu, uzemljuju nas i daju osećaj sigurnosti, pomažuci nam da „čvrsto stojimo na zemlji“, ne samo dok vežbamo, već i u svim životnim
situacijama. Ove asane posebno jačaju noge i zglobove i čine ih gipkijim, lakšim i pokretljivijim.  Stojeće asane produbljuju i razvijaju kinestetičku (telesnu) svesnost u celom telu, karlica se lepo otvara i osvešćuje, kičma se izdužuje, jača i poravnava.
Stojeće asane otvaraju i jačaju veoma važne unutrašnje mišiće i okolna nervna i vezivna tkiva u karličnoj i lumbalno – sakralnoj regiji, kao i u kukovima, što ih čini nezamenljivim za ponovno uspostavljanje bliskog kontakta i svesnog i prirodnog kretanja iz centra gravitacije tela (core) koji se nalazi u tom području često neosvešćen i zapostavljen.
Stojeće asane, pored toga što razvijaju svesnost tela u prostoru, uzemljenje i stabilnost, razbijaju inertnost duha i tela i razvijaju mentalnu smirenost, fokusiranost uma i pripremaju um za meditaciju. Nemoguće je da duže stojimo na jednoj nozi ako nismo potpuno fokusirani na dah i mentalno smireni i svesni svih mišića u telu.
Balans dostignut u bilo kojoj asani samo je izraz opšteg balansa u životu svakog pojedinca.